Äkta gotländsk saffranspannkaka

Idag är det påskafton och då så har jag tänkt att baka saffranspannkaka. Den här gotländska nationalrätten är ju gul från saffranet, vilket faktiskt passar den här högtiden utmärkt. Till Saffranspannkakan serveras grädde och salmbärssylt. Efter lite research så vet jag nu att salmbär är ett gutniskt ord för blåhallon och är släkt med björnhallon. Dessa finns inte bara på Gotland, utan även på Öland och i Halland med mera. Receptet kommer från början från min bakbok och jag vill minnas att jag satte ihop det från två olika recept. Men idag har jag gjort lite justeringar som jag hoppas kommer göra den lite godare!

Risgrynsgröt
1,5 dl rundkornigt ris, grötis
3 dl vatten
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
6-7 dl mjölk

Pannkakssmet
2 dl vispgrädde
0,5 g saffran
1 krm stött kardemumma
4 ägg
3/4 dl mandel
1 bittermandel
1/2 dl socker
1 msk honung

Koka upp ris, vatten och salt i en rymlig gryta. Koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. När vattnet är borta, tillsätt smöret och mjölken och låt koka på nytt. Koka gröten med lock på ettan, låt den svälla utan omrörning i ca 40 minuter. När gröten är färdig, låt den kallna.

Skålla mandel och bittermandel och finhacka dem, gärna i en matberedare. Stöt saffran, kardemumma och socker tillsammans. Blanda kryddorna tillsammans med grädden och honungen och blanda dem med gröten. Sedan tillsätter du ett ägg i taget och rör om.

Häll smeten i en smord form (testa dig fram vilken storlek som passar bäst). Grädda pannkakan i 225 grader ca 25 minuter tills kakan har stelnat och fått en fin färg. Servera kakan med vispad grädde och salmbärssylt. Lycka till!

4 reaktion på “Äkta gotländsk saffranspannkaka

  1. Pannkakorna ser helt utmärkta ut fasta i formen och lagom höga, du har lyckats bra. Att mandeln är lite grov gör ingenting det ger bara lite substans eller smaksak.

  2. Sv: tack sötisems.. Du får komma på inflyttningsfest efter 1 Juli, först ska vi komma iordning. Sen ska vi ordna med något kul :) Håller med mamma mimmi ! Vad VACKER du är!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *