Semlor

Ikväll har vi bjudit över Micke, Pillis, Camilla & Sebbe på semlor! Det är fettisdag och dessa har jag bakat till oss.
Ingredienser
50g jäst
100g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 dl socker
1 msk hel kardemumma
1/2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Garnering
Vispad grädde
Mandelmassa
Florsocker

Smula ned jästen i en bunke och smält smöret i en kastrull. När smöret är smält, häll ned mjölken och värm upp detta tillsammans tills det blir fingervarmt (37 grader). Häll lite utav vätskan över jästen och blanda ihop tills jästen har löst upp sig. Sedan tillsätter du resten av degspadet tillsammans med socker, salt, kardemumma och vetemjöl (spara lite mjöl till utbakningen). Blanda samman alltsammans för hand, med elvisp eller i en bakmaskin tills degen släpper mot kanterna. Låt sedan degen vila under bakduk i ca 40 min.

När degen har jäst så är det dags att stjälpa upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen tills all luft går ur den. Dela upp degen i 20 bitar (ca 80 g per bit) och rulla varje bit till en boll. Lägg sedan alla bollarna på smorda plåtar eller på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ytterligare 60 min på en varm plats. Kom ihåg att det är väldigt individuellt för varje deg hur länge den behöver jäsa. Bullarna får inte jäsa i för kort tid!

När bullarna är färdigjästa så är det dags att grädda dem. Detta gör du i mitten av ugnen på 225 grader i ca 5-7 minuter eller tills de ser klara ut. Ta sedan fort av de färdiggräddade bullarna från plåten och låt dem svalna under en bakduk.

När bullarna har kallnat är det dags att fylla dem med mandelmassa och grädde. Använd antingen köpt mandelmassa eller gör egen (mandel, florsocker och strösocker). Skär av en bit av toppen på bullen och gröp ur ett litet hål i mitten. Blanda mandelmassa med lite grädde och innehållet från bullen. Fyll sedan alla bullar med blandningen (ca 200 g köpt mandelmassa går åt till alla bullarna). Vispa grädden. Grädden skall vara hårt vispad men absolut inte så den grynar sig. Kom ihåg att har man en gång har vispat grädden för hårt så går detta inte att fixa igen. Spritsa ut grädden på bullen, sätt på locket och pudra på med florsocker. Smaka och njut!

3 reaktion på “Semlor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *