Klassiska kakor

Idag bakade jag till jobbet. Schackrutor, hallongrottor (utan pappersform) och chokladsnittar! Gästerna på Hotellet där jag jobbar får en guldkant på frukostbuffén.

Hallongrottor
Antal 40
Ingredienser
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
200 g rumstempererat smör

Fyllning
Björnbärssylt, hallonsylt, jordgubbssylt etc.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut 40 små bullformar på en plåt. Lägg de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt smöret och blanda ihop. Dela degen i 40 delar som du rullar till bollar, ca 1,5-2 cm i diameter. Lägg varje boll form och gör ett hål i varje med ett mjölat finger. Lägg en halv tesked sylt i varje grotta. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna på plåten.

Chokladsnitt
Antal ca 100
Ingredienser
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g rumstempererat smör
1 ägg

Pensling och garnering 
1 ägg
Pärlsocker / hackad mandel / kokos / strössel etc.

Lägg de torra ingredienserna i en hög på bakbordet eller blanda dem i en skål. Tillsätt smöret och ägget. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg. Dela degen i sex delar. Forma dem till fingertjocka längder och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Platta till längderna och pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kakorna i 200 grader ca 15 minuter. Låt längderna svalna något och skär dem sedan i ca två cm breda, sneda bitar.

Schackrutor
Antal ca 50 st
Basen är en mördegssats.
Ingredienser
200 g rumstempererat smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2-3 msk kakao

Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen och dela den i två bitar. Blanda den ena biten med kakao. Lägg båda bitarna i en bit plastfolie, platta till och låt vila i kyl ungefär 30 min.
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degbitarna till ungefär 0,5 cmtjocka plattor. Skär strimlor, ca 0,5 cm breda. Lägg strimlorna om vartannat i 4×4 rader. Skär ut bitar och lägg ut dem på plåten. Grädda mitt i ugnen 5-15 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna på plåten.

En reaktion på “Klassiska kakor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *