Idag bakade jag till jobbet. Schackrutor, hallongrottor (utan pappersform) och chokladsnittar! Gästerna på Hotellet där jag jobbar får en guldkant på frukostbuffén.
Hallongrottor
Antal 40
Ingredienser
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
200 g rumstempererat smör
Fyllning
Björnbärssylt, hallonsylt, jordgubbssylt etc.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut 40 små bullformar på en plåt. Lägg de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt smöret och blanda ihop. Dela degen i 40 delar som du rullar till bollar, ca 1,5-2 cm i diameter. Lägg varje boll form och gör ett hål i varje med ett mjölat finger. Lägg en halv tesked sylt i varje grotta. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna på plåten.
Chokladsnitt
Antal ca 100
Ingredienser
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g rumstempererat smör
1 ägg
Pensling och garnering
1 ägg
Pärlsocker / hackad mandel / kokos / strössel etc.
Lägg de torra ingredienserna i en hög på bakbordet eller blanda dem i en skål. Tillsätt smöret och ägget. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg. Dela degen i sex delar. Forma dem till fingertjocka längder och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Platta till längderna och pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kakorna i 200 grader ca 15 minuter. Låt längderna svalna något och skär dem sedan i ca två cm breda, sneda bitar.
Schackrutor
Antal ca 50 st
Basen är en mördegssats.
Ingredienser
200 g rumstempererat smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2-3 msk kakao
Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen och dela den i två bitar. Blanda den ena biten med kakao. Lägg båda bitarna i en bit plastfolie, platta till och låt vila i kyl ungefär 30 min.
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degbitarna till ungefär 0,5 cmtjocka plattor. Skär strimlor, ca 0,5 cm breda. Lägg strimlorna om vartannat i 4×4 rader. Skär ut bitar och lägg ut dem på plåten. Grädda mitt i ugnen 5-15 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna på plåten.
goda kakor