Saffranssnurror

bild

Bulldeg
200 g smör
5 dl mjölk
2 paket saffran
2 dl socker
50 g jäst
1 tsk salt
1 st ägg
15 dl mjöl
Fyllning
250 gram mandelmassa
200 gram rumstempererat smör
Russin
Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt bli fingervarmt.
Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel.
Smula ned jästen i en degskål, slå över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vätskan, följt av socker, saffran och salt. När detta har löst upp sig, knäck i ägget.
Tillsätt till sist i mjölet lite i taget. Degen är klar när den precis kan
släppa från kanterna. Du behöver nödvändigtvis inte använda allt mjöl! Låt degen arbetas i maskin 3-4 min, eller för hand ca 7-8 min.
Jäs degen under bakduk tills degen uppnått dubbel storlek, ca 40
minuter-en timme.
När degen jäst klart, stjälp upp den på ett mjölat bakbord och arbeta
snabbt ihop den. Dela i två lika stora delar. Kavla ut till en ca 0.5 cm
hög rektangel.
Riv mandelmassan på den grova delen av rivjärnet, rör i det mjuka
smöret. Vispa detta med elvisp till en jämn smet.
Bred ut hälften av fyllningen, strö på russin och rulla ihop till en längd och dela den i ca 2 cm breda bitar. Ställ dem i en smörad muffinsform eller i bullformar.
Låt jäsa i ca 30 minuter,
grädda sedan i 200 graders värme tills de fått fin färg.

Låt bullarna svalna något. Pensla med smör och doppa bullarna i strösocker. ÄT!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *