Lussesnurror (to die for)

20131203-193230.jpg

Bulldeg
299 g smör
5 dl mjölk
2 paket saffran
2 dl socker
50 g jäst
1 tsk salt
1 st ägg
15 dl mjöl

Fyllning
200 gram mandelmassa
200 gram smör
Russin

Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt bli fingervarmt.

Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel.

Smula ned jästen i en degskål, slå över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av vätskan, följt av socker och salt. När detta har löst upp sig, knäck i ägget.

Vänd till sist i mjölet lite i taget. Degen är klar när den precis kan
släppa från kanterna. Du behöver nödvändigtvis inte använda allt mjöl!

Låt jäsa under bakduk tills degen uppnått dubbel storlek, ca 40
minuter.

När degen jäst klart, stjälp upp den på ett mjölat bakbord och arbeta
snabbt ihop den. Dela i två lika stora delar. Kavla ut till en ca 0.5 cm
hög rektangel.

Riv mandelmassan på den grova delen av rivjärnet, rör i det mjuka
smöret. Vispa detta med elvisp till en jämn smet.

Bred ut hälften av fyllningen, strö på russin och rulla ihop till en längd och dela den i ca 2 cm breda bitar. Ställ dem i en smörad muffinsform eller i bullformar.

Låt jäsa i ca 30 minuter,
grädda sedan i 200 graders värme tills de fått fin färg.

20131203-193253.jpg

20131203-193328.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *