Kolakakor, Finska pinnar och Syltkakor

kakor

Kolakakor
Dessa är de skurna kakorna på bilden och det blir ca 30 st

200 g smör, rumstempererat
1 3/4 dl socker
1 msk sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Rör smör tillsammans med socker och sirap till en jämn smet. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en separat skål. Tillsätt mjölblandningen i smörblandningen och rör om till en jämn smet.

Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Dela degen i 4 delar. Rulla varje längd till ca 40 cm långa längder. Lägg varje rull-längd på plåtarna, två på varje plåt. Tryck ut degen med fingrarna så att den blir något plattare. Grädda längderna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18 minuter.

Snitta kakorna diagonalt medan de fortfarande är varma. Låt kakorna kallna på plåten.

Finska pinnar/Syltkakor
Klassiska finska pinnar, men med ett annat socker. Pinnarna och sylkakorna har samma grundrecept som följer här:

Ingredienser till ca 35 finska pinnar eller syltkakor
200 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4,5-5 dl vetemjöl

Finska pinnar
Uppvispat ägg till pensling
Blå-grönt strössel

Syltkakor
Hallonsylt
Pärlsocker

Rör smör och socker till en smidig massa. Tillsätt vaniljsockret och mjölet och rör snabbt ihop till en smidig deg.

Finska pinnar: Rulla degen i ca 8 st längder. Skär ut ca 5 cm långa kakor. Lägg kakorna på plåtar täckta med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och garnera med strösslet. Grädda kakorna på 175 grader mitt i ugnen i ungefär 10 minuter.

Syltkakor: Forma degen till rullar, ca 4 cm i diametern. Rulla varje bit i pärlsocker och täck dem i plastfolie. Låt stelna i kylen i minst 30 minuter. Skär ut lagom stora kakor och lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper. Gör en liten utgröpning i varje kaka så att sylt får plats. Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.image (7)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *