Vaniljpaj med jordgubbsgelé

Det här är ett recept på paj i tartelettstorlek, men går även att använda till en stor paj. Min jorgubbsgelé blev en sås då jag inte hade någon gelatin hemma, men nedan följer ett recept på gelé.image

Pajdeg till 6 småpajer
3 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
100 g smör eller margarin
1 ägg

Vaniljfyllning
3 ägg
1,5 dl socker
En halv vaniljstång (kan bytas ut mot 0,5 krm vaniljpulver)
2 dl creme fraiche
2 msk vetemjöl

Jordgubbsgelé
1,5 gelatinblad
250 g frysta jordgubbar
1 dl vatten
4 msk socker
Pressad saft av 1 lime

I matberedare: lägg mjöl, socker, vaniljsocker och salt i matberedaren. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt i mjölblandningen. Blanda ihop till en grynig massa. Tillsätt ägget under tiden maskinen går. Stäng av så snart en degklump har bildats. Förpacka degen i plastfolie och lägg den i kylen i 30 minuter.

Dela degen i 6 delar. Kavla ut varje degbit 3 mm tjock. Rula upp degen på en kavel och rulla sedan ut degen över formen. Degen skall täcka pajkanten. Tryck ut degen så att den ligger slät i fiormen, nagga botten med gaffel. Ställ formarna kallt ca 15 minuter före gräddningen.

Klä kanterna med dubbelvikt folie så att inte kanterna glider ner. Förgrädda skalen i 225 grader varm ugn i ca 10 minuter. Fyll formarna med vaniljfyllningen, grädda pajerna färdigt ytterligare 15-20 minuter. Låt pajerna kallna helt innan jordgubbsgelén hälls på.

Vaniljfyllning
Vispa ägg och socker pösigt. Skrapa ur fröna ut vaniljstången. Rör ihop resten av ingredienserna och fyll pajskalen.

Jordgubbsgelé
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Sjud jordgubbar, vatten, socker och limesaft i en kastrull i ca 5 minuter. Sila jordgubbarna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i jordgubbssåsen, låt smälta. Häll försiktigt såsen över de kalla pajerna. Kyl minst 2 timmar innan servering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *