Äppelpaj i tartelettstorlek

En god klassisk äppelpaj med gräddad botten och smuldeg.image (6)

Pajdeg till 6 småpajer
3 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
100 g smör eller margarin
1 ägg

Fyllning
5 äpplen
Kanel
Socker
Sirap/honung
Farinsocker
(Blandas efter smak och tycke)

Smuldeg
3 dl vetemjöl
¾ dl socker
2 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
100 g smör eller margarin
0,5 dl mandelspån

I matberedare: lägg mjöl, socker, vaniljsocker och salt i matberedaren. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt i mjölblandningen. Blanda ihop till en grynig massa. Tillsätt ägget under tiden maskinen går. Stäng av så snart en degklump har bildats. Förpacka degen i plastfolie och lägg den i kylen i 30 minuter.

Dela degen i 6 delar. Kavla ut varje degbit 3 mm tjock. Rulla upp degen på en kavel och rulla sedan ut degen över formen. Degen skall täcka pajkanten. Tryck ut degen så att den ligger slät i formen, nagga botten med gaffel. Ställ formarna kallt ca 15 minuter före gräddningen.

Klä kanterna med dubbelvikt folie så att inte kanterna glider ner. Förgrädda skalen i 225 grader varm ugn i ca 10 minuter. Fyll formarna med äppelfyllningen och toppa med smuldegen. (Smuldeg: Blanda samman alla ingredienser till en smulig massa). Grädda pajerna färdigt ytterligare 15-20 minuter. Låt pajerna svalna något, servera med vaniljvisp eller grädde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *