Tarte Tatin

Johan Sörbergs recept på Tarte tatin, en klassisk fransk äppelpaj som du gräddar i en stekpanna med eldfast handtag och sen stjälper upp på ett fat. En jääättegod äpple-härlighet! Karamellen tillsammans med äpplena och smördegen gör det här bakverket oemotståndligt.

20130924-112439.jpg
Min paj i ”Hela Sverige Bakar”. Foto: TV4.
Snabb smördeg
250 g vetemjöl
250 g smör, kallt i bitar
100 g vatten
20 g äggula
5 g salt
5 g citronsaft, färskpressad

Fyllning
äpplen
råsocker
citronsaft, färskpressad
smör

Snabb smördeg
Blanda vetemjöl, salt, smör så att det börjar gå ihop. Tillsätt vatten, äggula och citronsaft.

Arbeta degen så att den precis går ihop (lite smörklumpar är bara bra) plasta in degen och låt vila i kyl ca 10-20 minuter.

Kavla ut degen och vik ihop den i treslag två gånger. Plasta och låt vila ytterligare 10-20 minuter.

Fyllning
Skala och kärna ur äpplena, dela i 4 delar (eller hur man vill).
Smält socker, citronsaft och smör till ljus karamell i en stekpanna med eldfast handtag.

Lägg i äpplena och låt dem karamelliseras runt om ca 8-12 min.
Kavla ut degen ca 2-3 mm tjock, skär till den ett par cm större än stekpannan.

Lägg degen som ett lock över äpplena och vik ner kanten.
Grädda i 180 grader 20-30 min.
Vänd upp pajen upp-och-ner på ett fat och servera.

Se Sebastien prata om hur man gör en bra Tarte Tartin här och även en skymt av mig i ett klipp från Hela Sverige Bakar :)

3 reaktion på “Tarte Tatin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *