Oscar den II:s tårta

Oscar den II:s tårta är en lyxig marängtårta med en härlig smörkräm.
Tårtan gjorde vi i den tekniska utmaningen i HSB i program 1 – en väldigt rolig utmaning.

20130917-081455.jpgFoto: Sveriges Radio

Ingredienser
Mandelbottnar
150 g sötmandel
2 dl strösocker
5 st äggvitor
Smörkräm
5 st äggulor
1 dl mjölk
eller grädde
1 dl strösocker
175 g smör
Garnering
50 g mandelspån

Gör såhär
Rita upp cirklar med 24 cm i diameter på bakplåtspapper.
Mal mandeln i en kvarn. Knäck äggen och skilj gulor och vitor.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret, rör om och fortsätt vispa till ett blankt och hårt skum, ca 3 minuter. Vänd ner den malda mandeln.

Bred ut smeten jämnt, innanför dina uppritade cirklar på bakplåtspapper. Grädda en i taget i strax under mitten av ugnen i 175 grader i ca 22 minuter.

Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på galler.

Smörkräm
Rör ihop äggulor, mjölk/grädde och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden! När smeten tjocknat låt den svalna något. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet. Låt sedan smeten kallna och stelna i kylskåp. Bred ut hälften av smörkrämen på den understa bottnen och resten ovanpå.

Rostade mandelspån
Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och ”stek” den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min.
Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm. Låt stå kallt innan servering.

En reaktion på “Oscar den II:s tårta

  1. Hej!
    Undrar om jag kan baka tårtan med köpt mandelmjöl istället och om jag kan göra den dagen innan?
    mvh
    Anette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *