Emmas härliga nougattårta

Här kommer receptet på tårtan som jag hade med i tårtavsnittet i program 1 av ”Hela Sverige Bakar”. Jag lovar att du kommer bli hyllad av dina gäster om du bjuder på denna :) Tårtans ”botten” är gjord utav en vanlig rulltårta som sedan, skuren i remsor, rullas på tvären. Lycka till!

20130913-105219.jpg
20130917-072828.jpg
Såhär blir tårtbitarna

Antal portioner: 8-10 bitar

Ingredienser
Rulltårtsbotten
3 stora ägg
120 g socker
7,5 g bakpulver
56 g potatismjöl

Valnötsbottnar
1 äggvita
45 g florsocker
50 g valnötter som mals

Nougatchokladkräm
0,75 dl socker
0,75 dl gräddmjölk (hälften hälften)
15 g kakao
150 + 100 g mjuk nougat
35 g smör
8 dl grädde

Gör så här:

Rulltårtsbotten
Smöra och mjöla ett bakplåtspapper som täcker en långpanna. Blanda samman potatismjöl och bakpulver.
Skilj äggulor och vitor åt, slå vitorna till hårt skum. Vispa sedan äggulor och socker till pösig äggtoddy.

Rör ned mjölblandningen i äggtoddyn och skär sedan varsamt ned äggvitevispet.

Bred ut smeten i en långpanna och grädda snabbt (ca 5 minuter) på 250 grader. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt kallna med plåten som lock.

Skär kakan i 8 cm breda längder på tvären (använd linjal).

Nötbotten
Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, 23 cm i diameter. Smöra pappret.

Blanda samman florsocker och malda valnötter i en skål. Vispa äggvitan till hårt skum. Rör varsamt ned socker- och nötblandningen.

Bred ut smeten till en tunn botten över cirkeln på smörpappret.

Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter, då kakan bör vara sprödbakad. Lossna bottnen med en tunn kniv då den har svalnat. Stoppa bottnen i plastpåse så länge och förvara torrt.

Nougatchokladkräm
Koka upp gräddmjölken med sockret tills det är simmigt, det tar några minuter på svag värme.

Vispa ned kakaon och skiva ned 150 g av nougaten. Vispa till en jämn smet och rör sedan ner smöret.

Låt krämen kallna och rör samman den under tiden så att inte smöret kryper ut. Krämen blir mjuk och bredbar.

Bred ut krämen över rulltårtelängderna, som sedan täcks med vispad grädde.

Montering
Lägg din nötbotten på ett fat. Rulla samman en rulltårtslängd och lägg den på nötbottens mitt. Fortsätt att rulla övriga remsor tills det blir en stor rulltårta på kakbottnen. Tryck samman dem lätt.

Täck hela tårtan med vispad grädde. Ta nöthacket i kupad hand och täck tårtans kanter.

Pudra över kakao över tårtans topp. Spritsa gräddklickar runt om kanterna. Skiva 100 g nougat med osthyvel eller potatisskalare och lägg skivorna i mitten av tårtan.

Servera direkt eller sätt tårtan kallt innan servering.

20130915-101746.jpg

20130917-073152.jpg

8 reaktion på “Emmas härliga nougattårta

    • Vad kul att ni tyckte det! Jag vet, tårtan är himmelsk och totalt oemotståndlig!
      Tack för att du höll tummarna och kul att du kikade in här :)
      /Emma

  1. Hej,
    jag tänkte baka din tårta, den låter väldigt god :)
    Men jag förstår inte hur rulltårtsbottnen ska skäras på ”tvären” menar du diagonalt?
    Då blir det olika storlekar också. Får gärna förklara lite bättre hur du går tillvägar med rulltårtan.
    MVH Veronica

    • Hej Veronica! Bitarna skall skäras tvärs över rulltårtebottnen. Från kortsida till kortsida, dvs inte diagonalt. Bitarna skall vara 8 cm och det blir 4 längder att bygga med. Lycka till :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *