Päronpaj med marängtopp

Ikväll bjöd faster Tessan på middag och jag fick äran att göra desserten. Jag körde på en päronpaj som jag har gjort förut i bloggen, men den här gången i en stor pajform istället för i små. En enkel paj som blir väldigt god.

20130725-223314.jpg
Pajbotten
100 g smör
1 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
En stor burk konserverade päron, eller två små burkar.

Fyllning
100 g smält smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Maräng
3 äggvitor
2 dl socker

Börja med pajbottnen. Rör socker och smör med elvisp, blanda samman mjöl och bakpulver. Rör ned ägget i smörblandningen och till sist mjölblandningen. Tryck ut pajdegen i formen. Dela päronen i lagom storlek (eller hela) och lägg dem sedan i pajskalet.

Smält smöret till fyllningen och blanda ned socker, mjöl och vaniljsocker. Fördela detta i ett jämt lager över päronen.

Häll äggvitor och socker i en skål som tål värme, helst en metallskål. Sätt skålen över en kastrull med sjudande vatten och vispa med elvisp i 8-10 minuter tills sockerkristallerna löst sig. Ta sedan av skålen från värmen och fortsätt vispa tills smeten har svalnat. Fördela marängen över pajen, med sprits eller spatel.

Värm ugnen till 200 grader, men sänk till 175 grader så fort du ställt in pajen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter.

En reaktion på “Päronpaj med marängtopp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *