Födelsedagstårta: Devils Food Cake

Fick den stora äran att baka födelsedagstårtan till arbetsförmedlingens VD under Almedalsveckan. Tårtan blev minst sagt uppskattad. Kul!! :)
20130724-001326.jpg

20130723-235846.jpg
Chokladkaka (2 våningar):
3,6 dl rumstempererat smör
75 g kakao
1,8 dl vatten
1,8 dl gräddfil
430 g vetemjöl
5 g bikarbonat
3 g salt
4 stora ägg
1 msk vaniljexktrakt

Chokladganache till topping:
4,5 dl grädde
450 g choklad 70% av god kvalitet

Till garnering:
100 g mörk choklad
100 g vit choklad
Fluff marshmallow jordgubb
Färska jordgubbar + hallon

Sätt ugnen på 180 grader. Fäst bakplåtspapper i botten på två springformar, smöra formarna och damma dem med kakaopulver. Vispa kakao tillsammans med hett vatten i en bunke tills det är slätt. Vispa ned gräddfil, låt sedan kallna. Sikta mjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Ställ åt sidan.

Använd en bakmaskin med paddel-munstycket inkopplat. Vispa socker och smör på medel hastighet tills det är vitt och fluffigt, ungefär 3-4 minuter. Lägg i ett ägg i taget, vispa ordentligt efter varje ägg. Skrapa ned kanterna om det behövs. Tillsätt vaniljen. På låg hastighet tillsätts mjölet i två omgångar. Varva med att tillsätta kakaoblandningen. Börja med att tillsätta mjöl och avsluta med att tillsätta mjöl. Låt maskinen gå tills allt är blandat.

Fördela smeten i de två formarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter. Byt plats på formarna i ugnen efter halva tiden. Kolla kakorna med en sticka, fastnar inget kladd på stickan så är de klara.

Under tiden kakorna är i ugnen, förbered chokladkrämen och smält chokladen till garneringen.

Chokladganache:
Koka upp grädden till chokladkrämen, stäng sedan av värmen. Grovhacka chokladen och tillsätt den i grädden. Blanda med en slickepott från mitten och ut till kanterna. Vispa sakta krämen tills den är len och fin. Häll krämen i en ren skål och låt kallna. Rör om då och då så att krämen behåller sin släthet.

Lägg formarna för att kallna på galler i ca 15 minuter. Vänd formarna på en tallrik eller på en bricka, ta ur kakorna och ta bort pappret. Låt kakorna kallna helt på galler med ovansidan upp.

Jämna till kanterna på kakorna om det behövs med en vass kniv. Ställ den ena kakan på ett fint fat, bred på valfri fyllning (jag hade hallonmousse och vit chokladfrosting i min tårta) med en spatel och lägg sedan den andra kakan på. Bred över chokladganachen på kakan så den täcks helt. Låt kakan stå i kylen en stund innan du fortsätter med garneringen. Är ganachen för lös så kan den med fördel stå på em sval plats en stund tills den tjocknar ytterligare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *