Chockladpaj med pekannötsbotten

Den här glutenfria chokladkakan är kall och skall serveras med grädde eller glass. Det är viktigt att använda sig av en riktigt god choklad av hög kvlaité. Avråder dig från att köpa ICA’s egna märke. Skall det vara en choklad till budgetpris så går Odense choklad bra. Jag tycker att den här kakan är jättegod för chokladälskare då den har en riklig chokladsmak. Går även att ha på julbordet då paranötterna ger en julig känsla.

Ingredienser till nötbotten
4 dl skalade paranötter (naturgodis på lösvikt)
0,5 dl strösocker
4 tsk smält smör

Fyllning
2,25 dl mjölk
2 tsk gelatinpulver
1,25 dl socker
2 äggulor
2 äggvitor
225 g mörk hackad choklad
1 tsk vanilextrakt
1,5 dl grädde
Några paranötter till garnering

Botten
Mixa paranötterna i en matberedare tills de är finmalda. Smält smöret i en kastrull och blanda hastigt ned smöret tillsammans med sockret i de mixade nötterna. Mixa några sekunder tills det har blandat sig helt. Anänvd en springform som är ca 24 cm i diameter och klä botten med bakplåtspapper. Klipp av överflödigt papper. Häll nötblandningen i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Bottnen skall ha en guldbrun färg när den är klar. Låt svalna.

Fyllning
Häll mjölken i en värmefast skål och strö över gelatinpulvret över ytan. Låt pulvret mjukna i ungefär 2 minuter. Ställ sedan skålen i vattenbad (i en kastrull med svagt sjudande vatten på spisen) rör ned hälften av sockret, äggulorna och chokladen. Rör oavbrutet i ungefär 5 minuter tills gelatinet har lösts upp och chokladen har smält.

Lyft bort skålen från värmen och vispa smeten slät. Rör ned vaniljextraktet och ställ sedan chokladsmeten i kylen för att svalna.

Vispa grädden styv och ställ åt sidan. Vispa äggvitorna separat tills de bildar styva toppar. Tillsätt 2 teskedar av det resterande sockret och vispa tills vitorna får styva toppar igen.

Vänd ned den vispade grädden i chokladsmeten. Vänd sedan ned det sista av sockret och tillsist vänder du ned äggvitorna. Häll fyllningen i degskalet och låt pajen vila i kylskåpet i 3 timmar innan servering.

Dekorera pajen med vispad grädde och paranötter innan servering!

2 reaktion på “Chockladpaj med pekannötsbotten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *