Chokladiskvier

Här kommer ett recept på en klassisk biskvi fast med en lite annorlunda fylling med espressokaffe. Dessa har en riklig chokladsmak! Det är ett pill att breda på smörkrämen och sedan doppa biskvierna i den smälta chokladen. Helst skall man ha gott om tid när man gör dessa.

Ingredienser till ca 20 biskvier

Biskvibottnar
250 g mandelmassa
1,5 dl strösocker
2 äggvitor

Smörkräm
1 äggvita
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Saften från en halv citron
250 g smör eller margarin (smör är godast)
125 g mörk choklad
1 msk kall espressokaffe
150 g mörk choklad till toppingen

Bottnar
Sätt ugnen på 180 grader. Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna. Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.

Smörkräm
Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en ren värmefast skål. Rör till sockret har löst upp sig. Vispa detta sedan till en maräng över vattenbad. Tag till sist av skålen från vattenbadet och vispa med elvisp tills marängen har blivit helt kall. Dela smöret till små kuber. Tillsätt en kub i taget under tiden som krämen vispas i ca en kvart.

Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något. Rör ned chokladen i smörkrämen tillsammans med den kalla espresson. Bred krämen på underisdan av de färdiga, kalla biskvierna och försök att göra en topp. Låt sedan smörkrämen stelna helt i kylen innan du doppar dem.

Smält chokladen till doppningen i ett vattenbad. Doppa sedan biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad. Håll biskvin mellan fingrarna och skaka den lite lätt. Då läger sig chokladen jämt så att det blir en slät och fin yta. Låt sedan chokladen stelna innan servering.

Grundrecept: Leila Lindholm

5 reaktion på “Chokladiskvier

  1. Hej!

    Jag har försökt att göra bottnarna till biskvier 2 ggr. jag misslyckas alltid och de rinner ut och blir platta. vad för jag för fel?

    • Det låter konstigt att de bara ”flyter ut”. Är du säker på att du har följt receptet till punkt och pricka? Massan är rätt så lös, men de stelnar ju till sig och bakas i ugnen sedan. Jag kan inte förstå vad felet skulle kunna vara tyvärr!

      Mvh Emma

    • Læg dem i kolden, eller i fryseren før du sætter dem i bradepande, det hjælper på mig :-) det har været for varme, held og lykke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *