Marängtårta av vit choklad

Den här tårtan gjorde jag till påskafton och det tog slut i ett nafs!

Ingredienser

Sockerkaksbotten

75 g smält margarin
2 ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl grädde, mjölk eller vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och vispa samman ägg och socker till en porös massa. Blanda samman resten av de torra ingredienserna med en ballongvisp eller en vanlig visp. Tillsätt nu detta tillsammans med det smälta margarinet och vätskan i äggsmeten och rör om. Häll smeten i en smord och mjölad/bröad springform och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Maräng
3 äggvitor
2 dl socker
50 g vit blockchoklad

Häll äggvitor och socker i en skål som tål värme, helst en metallskål. Sätt skålen över en kastrull med sjudande vatten och vispa med elvisp i 8-10 minuter. Ta sedan av skålen från värmen och fortsätt vispa tills smeten har svalnat. Bryt chokladen i mindre bitar och temperera detta över en kastrull med vatten. Vänd sedan ned den smälta chokladen i marängsmeten och vänd om 2-3 gånger. Klä en plåt med bakplåtspapper. Rita en ring i samma storlek som springformen och klicka eller spritsa ut smeten i den ringen. Grädda i mitten av ugnen på 125 grader i 1 timme. Låt svalna.

Fyllning
Färska hallon och vit chokladgrädde. Vit chokladgrädde: Temperera ca 50-70 g choklad och blanda med grädden. Låt blandningen stå i kylen i ca 30 min. Vispa sedan alltsammans till en lagom tjock vit chokladgrädde och sprid ut över tårtan.


11 reaktion på “Marängtårta av vit choklad

  1. Den här tårtan kommer det att bjudas på, på mitt 25års kalas. Provbakade den innan och den va helt underbar!! Och så himla somrig!

  2. Låter underbart! Fråga: Går det att använda mörk choklad, är inte så förtjust i vit. Eller har den vita nåt som gör att det blir magiskt?

    • Absolut, det går att byta ut. Se recept ”chokladmaränger”, det är samma recept fast jag har använt mörk choklad.

  3. En lite dum fråga bara – ska grädden vara ovispad när man har i chokladen? I så fall, stelnar inte chokladen igen om den står i kylen?

    • Hej Karro! Ja, grädden skall vara ovispad innan. Faktiskt inte, chokladen kommer att blandas jämt med grädden utan att klumpa sig. /Emma

  4. Åh vilken fin tårta! Ska ge mig på ett försök att baka den idag till min 20 års dag imorgon :) hoppas det blir bra! Tack för ett super recept!

  5. Hej! Jag har försökt mig på att göra vitchokladgrädde ett flertal gpnger, men har misslyckats gång på gång.. Jag följer recepten, men ändå blir det inte rätt :( Har du något tips till mig? Skulle så gärna vilja baka din tårta! /Katri

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *