Fettbonsar (gotländska munkar)

Här kommer ett recept på jättegoda munkar med kanel- och sockerströssel på!

Ingredienser till ca 20 munkar
3,5-4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl socker
0,5 tsk stött kardemumma (går att uteslutas)
1 ägg
3/4 dl mjölk
25 g smält smör eller margarin

Till fritering
Knappt ett paket cocosfett eller olja.

Blanda mjöl, bakpulver, socker och kardemumma i en skål. Vispa upp ägget tillsammans med mjölken och tillsätt detta i mjölblandningen tillsammans med fettet. Arbeta ihop till en deg och låt kallna i kylen i ca 30 minuter.

Kavla ut degen ungefär 0,5 cm tjock. Ta ut runda former, ca 6 cm i diameter och gör ett mindre hål i varje form. Lägg alla degringar  på ett lätt mjölat bakplåtspapper. Smält kokosfettet eller värm upp oljan till ca 180 grader i en kastrull. Lägg ned degringarna så att de inte ligger ovanpå varandra och låt dem ligga tills de fått en guldbrun färg. Lägg upp de färdiga munkarna på en bricka med hushållspapper och låt svalna.

När munkarna är klara skall de penslas med smält smör och doppas i socker. Gott är också att doppa munkarna i kanelsocker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *