Solskensbullar


24 st
Bulldeg

50 g jäst, 1 paket
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
9 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Garnering
50 g smält smör eller margarin
1,5 dl strösocker

1. Smula jäst i en bunke. Smät smöret i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm (37 grader). Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen löser sig.

2. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Mät upp mjölet i ett litermått så att mjölet inte blir för kompakt. Spara eventuellt lite mjöl till utbakningen sedan.

3. Arbeta degen kraftigt och länge med elvisp, använd degkrokarna. Arbeta degen tills den blir slät och bland och släpper från kantena. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter till dubbel storlek. Gör vaniljkrämen under tiden (se nedan).

4. Arbeta ihop degen och lägg upp den på ett mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och abreta degen smidig.

5. Dela degen i två delar. Rulla ena biten till en rulle och dela upp den i 12 bitar. Rulla bitarna till släta bollar och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 15 minuter under bakduk.

6. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll gropen med vaniljkräm. Låt bullarna sedan jäsa ytterligare 10 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Ägget får inte vara kylskåpskallt för då kan bullarna sjunka ihop. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 5-10 minuter. Låt bullarna sedan svalna på galler under bakduk. När bullarna har svalnat så penslar du dem med smält smöt och doppar dem i strösocker.

Vaniljkräm
2 äggulor
3 dl grädde
1 msk socker
1 msk maizena
3-4 tsk vaniljsocker

Häll äggulor, grädde, socker och maizena i en kastull och låt sjuda upp. Vispa kraftigt under tiden. När krämen är lagom tjock, smaka av med vaniljsockret och låt krämen svalna.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/7/6/emmawahlby.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3780 Det här inlägget postades i Bullar av Emma Wahlby. Bokmärk permalänken.
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/7/6/emmawahlby.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3780 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/7/6/emmawahlby.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3780 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/7/6/emmawahlby.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3780

Kommentera Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/a/7/6/emmawahlby.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3780

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *