Chokladbit på mitt vis

Här kommer ett recept på enkla chokladbitar. Jag bakade först en mazarinkaka som jag skar i små kuber och doppade dem i blockchoklad. Tillsist så garnerade jag dem med vita chokladknappar, rosa strössel, kristyr, minimarshmallows och knäckkulor och lät dem stelna till sig. Precis lagom bitar till kaffet!
Ingredienser till ca 40-50 bitar
200 g smör eller margarin
1,5 dl mjölk
2 ägg
3 dl socker
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 msk vaniljsocker eller vanillinsocker
50 g sötmandel
3 bittermandlar

200 g blockchoklad
25 g Kokosfett

Sätt på ugnen på 175 grader, smält smöret. Häll mjölken i smöret när det har smält. Vispa ägg och socker pösigt och rör ihop detta med smöret och mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke, gärna med ballongvisp så att alla ingredienserna blandas väl.

Skålla och mal mandel och bittermandel. Tillsätt detta i mjölblandningen och häll ned alltsammans i äggsmeten. Blanda detta till en slät smet och häll sedan upp smeten i en mindre långpanna. Prova dig fram vilken storlek på formen du behöver och hur stora du vill göra chokladbitarna, men anpassa också tiden som kakan skall gräddas i ugnen. Jag använde mig av en liten långpanna och en brödform till smeten som blev över. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter. Kolla kakan med en provsticka, fastnar det smet på stickan så skall kakan gräddas lite till tills inget fastnar på stickan.

Låt kakan svalna, skär sedan ut små fyrkantiga bitar i lagom storlek. Bryt blockchokladen i små bitar och smält (temperera) blockchokladen med kokosfettet i vattenbad. Doppa bitarna i chokladen och lägg dem på smördegspapper. Dekorera dem innan de stelnar med valfritt strössel eller annat. Man kan också spritsa fina mönster när de har stelnat med antingen kristyr eller tempererad vit choklad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *