Kanelbullar

Här är ett recpet på kalljästa bullar som går ganska fort att göra (förutom jäsningstiden). Dessa skall bara jäsa en gång, vilket innebär att det blir ett steg mindre. Det är lite enklare att göra kalljästa bullar än vanliga eftersom att man inte behöver tänka på att hålla köket varmt under jäsningen osv.

Ingredienser ca 20 bullar
150 g smör eller margaring
1 msk socker
6 dl vetemjöl
50 g jäst
2 dl kylskåpskall mjölk

Fyllning
150 g smör/margarin
3 msk socker
1 msk vaniljsocker
Kanel

Börja med att göra fyllningen eftersom att bullarna inte skall jäsa innan du bakar ut degen. Blanda smör, socker och vaniljsocker i en skål. Det går lättare att bre ut smöret om det är rumstempererat. Kanelen skall pudras över senare.

Blanda mjöl och socker i degbunken. Finfördela smöret med fingertopparna. Lägg jäst i en bunke och häll över den kylskåpskalla mjölken, börja med lite mjölk först. Tillsätt detta i degblandningen och arbeta degen smidig. Kanske behöver du mer mjöl, det märker du eftersom att du ska tillsätta så mycket mjöl att degen börjar lossna från kanterna på bunken.

Kavla ut degen till en rektangulär kaka, bred på fyllningen och pudra till sist över med kanel. Rulla ihop degen till en rulle. Skär ut ca 3-4 cm bitar och lägg i bullformar. Låt bullarna jäsa i 1,5 h under bakduk. När bullarna har jäst klart, pensla dem med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen på 250 grader i ca 6-7 minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *