Pappas favoriter

Det här receptet kommer ifrån min farmor. Jag kallar kakorna ”Pappas favoriter” eftersom att det är min pappas favoritkakor :) Det är en smördegskaka fylld med mandelmassa som man kan färga i vilken karamellfärg man vill. Det här receptet är inte exakt, utan man måste höfta lite, känna på degen och prova sig fram för att få de perfekta kakorna. Trots detta så är de inte svåra att lyckas med om man är van att baka liknande kakor!
Ingredienser, ca 40 kakor
200 g smör eller margarin
6 dl mjöl
1 dl grädde
1/2 msk strösocker

Mandelmassa
100 g skållade mandlar
1 äggvita (spara äggulan till pensling)
2 tsk vaniljsocker
1/2 msk strösocker
3-4 droppar karamellfärg

Blanda smöret med mjölet och sockret till en grynig massa. Tillsätt grädden och blanda ihop till en smidig deg. Ställ in degen i kylen och fortsätt med att göra mandelmassan.

Skålla och skala mandlarna och sedan finmal dem. Vispa äggvitan tillsammans med vaniljsockret och strösockret. Tillsätt mandeln tillsammans med karamellfärgen och rör samman tills färgen på massan blir jämn och fin.

Dela degen i 4 delar och kavla ut varje del i ca 1 dm bred längd, max 0,5 cm tjock. Använd mer mjöl om degen är för lös för att arbeta med. Lägg mandelmassan i mitten på den utkavlade degen som en lina längs med hela. Vik sedan ihop kanterna över mandelmassan, knip ihop kanterna och vänd på ”rullen”. Skär ut ca 2-3 cm breda och sneda kakbitar och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Gör samma sak med resten av degen och mandelmassan. Pensla sedan kakorna med ägg + äggula och strö över pärlsocker. Grädda kakorna på 200 grader i mitten av ugnen i ca 8-9 minuter. Låt kakorna svalna på plåten så att de blir krispiga och goda!

2 reaktion på “Pappas favoriter

  1. Blev så himla glad när jag hittade det här receptet! Bakade såna här för väldigt länge sedan med min (nu bortgångna) mormor och har länge letat efter recept. Min deg blev lite torr, men gick ändå att hantera. Använde färdig mandelmassa, 200g var ganska lagom :) oändligt glad blev jag, tackar för det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *