Oreos

Kände för att baka igår och då jag fick idén att försöka mig på att baka Oreos. Tyvärr ska jag vara ”nyttig” och har inte smakat på dessa än, men de ser väl goda ut? :) Andreas får vara min testkanin imorgon. Min värdmamma i USA lärde mig att ta ett glas mjölk, mosa ner 2 oreos i det och sen äta det med sked. Det kallar jag en tillfredställning för smaklökarna!
Ingredienser, ca 25 kakor
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1,5 dl socker
1 krm salt
150 g rumstempererat smör/margarin
1 lätt uppvispat ägg

Stuffing/fyllning
50 g smör (helst inte margarin)
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda mjöl, kakao och bikarbonat i en bunke. Jag brukar blanda det med en gaffel eller en ballongvisp, det är lätt att få det mixat då. Tillsätt sedan socker och salt och blanda ytterligare lite till. Tillsätt smöret en bit i taget och nyp ihop degen med fingrarna eller med en gaffel. Blanda tillslut i ägget. Degen blir ganska kladdig, så rulla ihop den till en lång rulle och låt den vila i kylskåpet i ca 1 timme innan du fortsätter.

När kakdegen har stelnat, skär ca 0,5 cm tjocka skivor och rulla varje skiva till en boll. Lägg bollarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Platta ut bollarna till tunna och runda plattor, ca 4-5 cm i diameter. De kan ligga ganska tätt eftersom att kakorna inte flyter ut. Grädda sedan kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 8 minuter. Låt sedan kakorna kallna på plåten innan du fortsätter.

Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker tills det blir en ganska torr och ljus massa. Para sedan ihop kakorna två och två, bred på stuffingen med ett jämnt lager på en kaka och tryck sedan på den andra kakan. Färdiga att servera!

Tips!
Blanda gärna i några droppar karamellfärg i stuffingen och gör kakorna ännu roligare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *