Chrumb Cake

Det här är ett amerikanskt recept på en kaka som liknar en sockerkaka med smuldeg på toppen. Den är söt och kan serveras med eller utan grädde eller glass. Jag gjorde den för första gången i går och själv tycker jag att den blev himla god!Ingredienser chrumb/smuldeg
125 g smält smör/margarin
0,8 dl socker
0,8 dl rörsocker eller brunt farin
4 dl siktat vetemjöl

Starta med att göra chrumben eftersom den skall ligga och svalna under tiden som du gör kaksemeten sen. Smält smöret, rör ihop det med sockret, rörsockret/farinsockret i en bunke. Tillsätt mjölet så det blir en fin smuldeg med lagom stora klumpar.

Sätt på ugnen på 170 grader och klä en rund form med löstagbara kanter ca 20×20 cm med smörpapper. Smöra eventuellt pappret för säkerhets skull.

Ingredienser till kakan
3 dl siktat vetemjöl
1,25 dl socker
1/4 tsk bakpulver
100 g rumstempererat smör/margarin
0,8 dl filmjölk
1 ägg
1 äggula
1 tsk vaniljextrakt
Florsocker till garnering

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret, en bit i taget, och nyp ihop degen med fingrarna. Tillsätt sedan filmjölken, ägget, äggulan och vaniljen och vispa tills det blir en ljus och fluffig deg i ca 2 minuter. Degen kommer bli ganska lös men den håller ändå ihop. Häll sedan smeten i formen, fördela den jämt med en slickepott. Lägg på chrumben, lite mer smulor i mitten än på kanterna. Grädda sedan kakan i 35-40 minuter och kontrollera den med sticka. Låt sedna kakan svalna. När kakan har svalnat, pudra den rikligt med florsocker och servera!

Tips!
I den här kakan kan man välja att ha vilken sorts bär eller frukt man vill. Man kan även krydda chrumben med 1-2 tsk antingen kardemumma eller kanel. Servera med grädde eller vaniljvisp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *