Svensk äppelpaj

Ikväll tänkte jag och Andreas mysa framför tv:n och unna oss lite hemmagjord äppelpaj. Man får lite dåligt samvete när man har köpt äpplen som håller på att ruttna, därför kan man ju lika gärna göra paj på dem? Receptet här nedan är en egen komposition från två olika recept från en kokbok och från nätet.
Ingredienser till grunden

4-5 äpplen eller mer (smaksak)
2 tsk kanel
1 dl farinsocker eller muscovadosocker

Ingredienser smuldeg
7 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
250 g smör eller margarin

Börja med att skala och skiva äpplena och lägg dem i en smord pajform. Blanda socker och kanel, strö över detta över äpplena.

Pajdeg
Blanda socker, vaniljsocker, salt och mjöl. Skär smöret i bitar och lägg i det bit för bit. Använder du flytande margarin så kan du blanda margarinet med sockret och saltet och sedan tillsätta mjölet i blandningen tills det börjar smula sig. Använder du matberedare så mixar du de torra ingredienserna och tillsätter smöret lite i taget.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 min. Servera med vispad grädde eller vaniljsås!

Tips!
Det är gott med hackade hasselnötter på toppen på pajen innan den gräddas.

En reaktion på “Svensk äppelpaj

  1. För er som undrar hur den smakade så kan jag säga att det var den godaste äppelpaj som jag har ätit på länge, om jag ens har ätit en som har varit lika god! Skadat god helt enkelt.. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *