Honungsbröd

Ett sött bröd som passar som tilltuggsbröd till maträtter, eller som frukostbröd till vardags och helg. Brödet får sin charmiga form genom att det gräddas i en springform.

EmmaIngredienser
2,5 dl mjölk
25 g jäst
4 msk honung
2 msk matolja
3 g salt
2 ägg
570 g vetemjöl special
mjölk till pensling
sesamfrön till garnering

Gör så här
Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt och ägg samt vetemjölet i omgångar.

Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter och låt sedan jäsa övertäckt i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bord, knåda den smidig och forma den till 8 st runda bollar. Lägg bollarna i ett fint mönster i en smord springform. Låt brödet jäsa under bakduk 30 minuter igen.

Pensla brödet med mjölk och strö över sesamfrön.

Grädda i nedre delen av ugnen vid 150 grader ca 35-40 minuter, kolla med en sticka, den skall inte bli kladdig efter att du stoppat i den. Låt brödet svalna på galler.

Emma’s hälsosamma bröd

Det var väl på tiden att jag bakar något nyttigt! Nyttigt bröd är ju inte svårt att baka :) Det här receptet har jag gjort om till mitt eget nyttiga recept. Det blir ett gott bröd som mättar.

Till en limpa
2,5 dl rågsikt
2,5 dl rågmjöl
1 dl havregryn
0,5 dl krossat linfrö
3 msk vetekli
0,5 dl russin
2 tsk bikarbonat
2,5 dl kvarg (en burk milbona)
2,5 dl filmjölk (går även att utesluta filmjölken och använda bara kvarg)
0,25 dl sirap eller honung

Tips! Blanda gärna ned 0,5 dl solrosfrön också.

Blanda de torra ingredienserna för sig ordentligt. Tillsätt sedan filen, kvargen och sirapen/honungen och blanda med elvisp. Blanda sedan om ytterligare med en slickepott för att vara säker på att allt mjöl har blandats med vätskan. Smöj en brödform och fyll den med degen. Grädda brödet i mitten av ugnen i 45 min på 175 grader.