Strasskakor


Strasskakor med sylt
Ca 60 st

Himmelskt spröda, spritsade småkakor med god sylt.

100 g rumsvarmt
smör
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 ¼ dl vetemjöl

Garnering
Valfri sylt, dessa hade jag hallonsylt på

* Sätt ugnen på 180 grader.
* Vispa smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
* Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget, och rör ihop allt till en kladdig deg.
* Spritsa ut degen med en stor stjärntyll till små kakor på en plåt täckt med bakplåtspapper.
* Gör en fördjupning i varje kaka med fingret. Lägg en klick sylt i.
* Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem kallna på plåten.

Klassiska kakor

Idag bakade jag till jobbet. Schackrutor, hallongrottor (utan pappersform) och chokladsnittar! Gästerna på Hotellet där jag jobbar får en guldkant på frukostbuffén.

Hallongrottor
Antal 40
Ingredienser
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
200 g rumstempererat smör

Fyllning
Björnbärssylt, hallonsylt, jordgubbssylt etc.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut 40 små bullformar på en plåt. Lägg de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt smöret och blanda ihop. Dela degen i 40 delar som du rullar till bollar, ca 1,5-2 cm i diameter. Lägg varje boll form och gör ett hål i varje med ett mjölat finger. Lägg en halv tesked sylt i varje grotta. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna på plåten.

Chokladsnitt
Antal ca 100
Ingredienser
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g rumstempererat smör
1 ägg

Pensling och garnering 
1 ägg
Pärlsocker / hackad mandel / kokos / strössel etc.

Lägg de torra ingredienserna i en hög på bakbordet eller blanda dem i en skål. Tillsätt smöret och ägget. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg. Dela degen i sex delar. Forma dem till fingertjocka längder och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Platta till längderna och pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kakorna i 200 grader ca 15 minuter. Låt längderna svalna något och skär dem sedan i ca två cm breda, sneda bitar.

Schackrutor
Antal ca 50 st
Basen är en mördegssats.
Ingredienser
200 g rumstempererat smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2-3 msk kakao

Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen och dela den i två bitar. Blanda den ena biten med kakao. Lägg båda bitarna i en bit plastfolie, platta till och låt vila i kyl ungefär 30 min.
Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degbitarna till ungefär 0,5 cmtjocka plattor. Skär strimlor, ca 0,5 cm breda. Lägg strimlorna om vartannat i 4×4 rader. Skär ut bitar och lägg ut dem på plåten. Grädda mitt i ugnen 5-15 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna på plåten.

Citrongrottor

imageIngredienser
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker
200 g smör eller margarin

Fyllning
Lemon Curd

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ut 40 bullformar på en plåt. Skär smöret i bitar. Blanda de torra ingredienserna i en skål, använd gärna ballongvisp till detta så att det blandas väl. Blanda nu ihop mjölblandingen med smöret tills det blir en deg. Sedan delar du degen i 40 delar som du rullar till bollar. Lägg varje boll i en bullform. Gör ett hål i varje boll med ett mjölat finger. Häll i en halv tesked curd i varje grotta. Grädda mitt i ugnen i 18 minuter. Lycka till!

Kolakakor, Finska pinnar och Syltkakor

kakor

Kolakakor
Dessa är de skurna kakorna på bilden och det blir ca 30 st

200 g smör, rumstempererat
1 3/4 dl socker
1 msk sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Rör smör tillsammans med socker och sirap till en jämn smet. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl i en separat skål. Tillsätt mjölblandningen i smörblandningen och rör om till en jämn smet.

Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Dela degen i 4 delar. Rulla varje längd till ca 40 cm långa längder. Lägg varje rull-längd på plåtarna, två på varje plåt. Tryck ut degen med fingrarna så att den blir något plattare. Grädda längderna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 18 minuter.

Snitta kakorna diagonalt medan de fortfarande är varma. Låt kakorna kallna på plåten.

Finska pinnar/Syltkakor
Klassiska finska pinnar, men med ett annat socker. Pinnarna och sylkakorna har samma grundrecept som följer här:

Ingredienser till ca 35 finska pinnar eller syltkakor
200 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4,5-5 dl vetemjöl

Finska pinnar
Uppvispat ägg till pensling
Blå-grönt strössel

Syltkakor
Hallonsylt
Pärlsocker

Rör smör och socker till en smidig massa. Tillsätt vaniljsockret och mjölet och rör snabbt ihop till en smidig deg.

Finska pinnar: Rulla degen i ca 8 st längder. Skär ut ca 5 cm långa kakor. Lägg kakorna på plåtar täckta med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och garnera med strösslet. Grädda kakorna på 175 grader mitt i ugnen i ungefär 10 minuter.

Syltkakor: Forma degen till rullar, ca 4 cm i diametern. Rulla varje bit i pärlsocker och täck dem i plastfolie. Låt stelna i kylen i minst 30 minuter. Skär ut lagom stora kakor och lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper. Gör en liten utgröpning i varje kaka så att sylt får plats. Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.image (7)

Klassiska chokladsnurror

Bakar till Ronehamnsdagen och Röda Korset, det ska bli chokladsnurror. På lördag står jag och säljer kaffe + bullpåse. Välkomna nu på lördag den 27/7 mellan kl 10-15!

20130723-191122.jpg
Chokladsnurror, ca 30-40 st
270-300 g vetemjöl
90 g socker
200 g smör
Smaksättning:
10 g vaniljsocker
4 g kakao

Hacka samman mjöl, socker och matfett. Dela degen mitt itu. Blanda den ena delen med vaniljsocker, den andra med kakao. Kavla ut de båda degarna till långa plattor, ca 15×40 cm. Lägg den mörka degen ovanpå den ljusa och rulla ihop dem på längden. Låt rullen ligga kallt i en timme och skär sedan 3-4 mm tjocka skivor. Gräddas mitt i ugnen på 175-200 grader i ca 6-10 minuter. Tänk på att när det är kakao i kakdegen så kan det ta någon minut längre för kakan att gräddas färdigt!

Chokladdrömmar

Ingredienser till 24 st drömmar
75 g rumstempererat smör
1,25 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl neutral olja, matolja eller rapsolja
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornsalt
0,5 dl kakao
100 g mörk choklad till garnering

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt sedan oljan lite åt gången. Blanda mjöl, hjorthornsalt och kakao för sig och blanda sedan ned det i smörkrämen. Dela degen i två delar och forma varje del till en rulle. Dela varje rulle i 12 bitar och rulla sedan bitarna till bollar som du lägger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Temperera chokladen och spritsa över kakorna när de har stelnat.

Syltkakor


Mördeg

200 g smör eller margarin (riktigt smör är alltid godast till kakdeg)
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
Björnbärssylt

Vispa smör, socker och vaniljsocker ordentligt tills massan blir porös och ljus. Tillsätt sedan mjölet och rör om. Stjälp upp degen på bakbordet och tryck ihop den. Forma degen till små runda bollar och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Tryck ned ett finger i varje kaka och fyll den med björnbärssylt. Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 8-10 minuter.

Finska pinnar


Mördeg

200 g smör eller margarin (riktigt smör är alltid godast till kakdeg)
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Pärlsocker och hackad mandel

Vispa smör, socker och vaniljsocker ordentligt tills massan blir porös och ljus. Tillsätt sedan mjölet och rör om. Stjälp upp degen på bakbordet och tryck ihop den. Forma degen till två tunna rullar och skär ut lagom sora kakor. Lägg kakorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö sedan över pärlsocker och mandel. Grädda kakorna i mitten av ugnen på 175 grader i ca 8-10 minuter. Låt kakorna sedan svalna på plåten!

Brysselkex

Här kommer ett recept på en sorts kakor som är roligt färgde! Det är en sorts mördegskaka som är väldigt enkel att göra. Man kan också dela degen och göra olika sorters kakor av samma deg.

Du behöver
200 g smör eller margarin (riktigt smör är alltid godast till kakdeg)
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
Socker till garnering
Karamellfärg

Vispa smör, socker och vaniljsocker ordentligt tills massan blir porös och ljus. Tillsätt sedan mjölet och rör om. Stjälp upp degen på bakbordet och tryck ihop den. Forma degen till två rullar och rulla dem i sockret. Ställ rullarna i kylen i minst 2 timmar innan du forsätter.

Skiva rullarna i lagom stora skivor och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter på 175 grader. När kakorna är klara kan du gärna platta till kakorna med en osthyvel eller liknande medan de är varma så de blir platta och fina. Låt kakorna sedan svalna på plåten.